Spor Kulübü Fanatikleri, Diziler, Sanatçilar, Oyuncular ve Ropörtajlar
Ekim 11, 2008 21:26 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: T?m Fanlar Tek Adreste

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: İstanbul’da işe yaramayan şöhretimi kullandım  (Okunma Sayısı 296 defa)
« : Haziran 04, 2007 10:10 »
Real_Life
Admin
Ölümüne Fan

Rep Puany: 10009

Fanburada

webmaster@fanburada.com
Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 04, 2007 10:10 »

İstanbul’da işe yaramayan şöhretimi kullandım

Sinem VURAL

İstanbul’da işe yaramayan şöhretimi kullandım Okan Bayülgen, hiçbir dernek organizasyonunda aktif rol almama kuralını Greenpeace için bozdu ve Ağrı Dağı’nın eteğinde küresel ısınmanın yol açacağı felaketler konusunda kamuoyunun dikkatini çekmeyi başardı. Ünlü şovmen, "Bildiriyi okuma eylemim, İstanbul’da bir işe yaramayan şöhretimin kullanılmasıdır. Çok güzel oldu" diyor.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace üyelerinin, küresel ısınmaya ve çevre sorunlarına dikkat çekmek için Ağrı Dağı’nın Korhan Yaylası’nda yaptıkları simge niteliğindeki Nuh’un Gemisi, Iğdır halkı adına Vali Saim Saffet Karahisarlığı’ya teslim edildi. Deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikte tamamlanan bu geminin açılışına tüm gözlerin çevrilmesini sağlayan isim ise Okan Bayülgen’di. Örgütün halkı bilinçlendirmesine yardımcı olmaya çalıştığını belirten Bayülgen, Ağrı Dağı Bildirgesi’ni de okudu.

n Öncelikle Greenpeace üyelerine programınızda yer verdiniz. Hep arka planda kalan üyeler, Türkiye’ye dertlerini anlattılar...

- Çok saygıdeğerler, toplumsal konulara duyarlılıkta bir numaralar gibi sözler söylemek istemiyorum çünkü Greenpeace üyelerinin yaptıkları ortada. Bence onların yaşamları kuru bir saygıdan fazlasını hak ediyor. Onlara karşı elinizde olmadan hayranlık duyuyorsunuz. Akılları, günlük dertler için değil, dünyayı nasıl kurtarırız, iklim felaketi için ne yapabiliriz gibi geniş bir vizyonda dünya için çalışıyor. Greenpeace’deki arkadaşlarımız bence asıl örnek alınması gereken rol modelleri.

n Siz bu misyona nasıl dahil oldunuz?

- O gecenin romantizmiyle "Ben de mi gelsem Ağrı’ya" derken bu arkadaşlar, ofisime geldiler. Ben de tekliflerini reddedemedim.

n Ağrı Dağı’nda nelere tanık oldunuz?

- Öncelikle Greenpeace üyelerinin ne kadar eğlenceli ve bir o kadar zor çalışma alanları olduğunu öğrendim. Ağrı Dağı eteğinde, tabiat görgüm ve ilginçtir bozuk uyku düzenim düzeldi. Yaklaşık 20-30 yıldır yapmadığım bir şeyi yaparak sabah 6’da kalktım. Ayrıca ülkemizin ne kadar güzel ama ne kadar da yoksul olduğunu fark ettim. Yani İstanbul’da haftalarca aklıma gelmeyecek şeyler düşündüm. Enternasyonal bir Greenpeace ekibi oluşturulmuş ve aylarca yapılması çok güç olan sembolik Nuh’un Gemisi’ni birlikte disiplin içerisinde hazırlamışlar. Bu sembolik Nuh’un Gemisi, küresel ısınmayla ilgili mesaj vermenin dışında Japon turistlerin fotoğraf çektirecekleri bir yer haline geldi. Yani Greenpeace üyeleri aynı zamanda Nuh’un Gemisi efsanesiyle ilgilenen insanlara bir de eser bırakmış oldular.

KÜRESEL ISINMA, TRAFİK SORUNU GİBİ ALGILANIYOR

n Küresel ısınma hakkında daha önceden ne kadar bilginiz vardı?

- Konuya ilgim, bir popçudan daha derindi tabii ki. Bu konu, sanırım Türkiye’de en çok tekstil sektörü, moda tasarımcıları ve mankenler tarafından duyuruluyor. Birtakım ince kıyım insanlar "Bu sene de defilemizi küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla fuşya renklerde yapalım dedik" gibi sözler dile getiriyorlar. Kimseyi küçümsememek lazım, herkesin bu konuda söyleyecek bir şeyi olması güzel. Her ne kadar konunun içi boşaltılıyor ve hafifletiliyor olsa da. Ancak "Ben de küresel ısınmadan haberdarım" gibi birtakım popülist açıklamalarla küresel ısınma, günümüzün trafik sorunu gibi algılanmaya başlandı. İnsanların nasıl büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını öğrenme zamanı. Yaklaşan felaketi önlemek topyekûn bir uyanışı ve yeni bir yaşam biçimine alışmayı gerektiriyor.

n Bildiriyi de siz okudunuz...

- Bildiriyi okuma eylemim, o sırada var olan ama İstanbul’da bir işe yaramayan şöhretimin kullanılmasıdır ki, güzel ve doğru bir düşüncedir. Ben Greenpeace’in bu işte kullandığı araçlardan sadece biriyim. Toplum ve doğa için çalışan kuruluşların hepsinde öne çıkan biri vardır. Dikkat edin Greenpeace’de böyle bir insan yok. Açıkçası ismimi onlarla birlikte yazmak istiyormuş gibi olmak istemem. Eğer mesaj vermek isterlerse yine onlardan biri yapmalı. Yoksa ben ne hakla yapıyorum ki bunu! İki günlüğüne Ağrı’ya gitmekle işin kurdu mu olduk?

n Öncesinde Greenpeace ile bir bağlantınız var mıydı?

- Konumum gereği herkese çok yakın ve bir o kadar da mesafeliyimdir. Neyi savunursa savunsun hiçbir grubun içerisinde olmadım şimdiye kadar. Greenpeace’e sempatim vardı ama düzenli bir desteğim olmamıştı bugüne kadar. Tabii onları daha iyi tanıdığım için bundan sonra olacaktır. Desteklerinizle dünyanın geleceği için bir katkıda bulunabilirsiniz. Şimdi mesafeli olmaya gerek yok, çünkü bizi 5-10 yıl içerisinde bir felakete sürükleyecek olan durum karşısında topyekûn onlarla birlikte bu savaşa girmek zorundayız.

n Siz de bir rol modelisiniz. Bu desteğiniz halkı bilinçlendirmeye yetecek mi?

- Eğer halkın, Greenpeace’i daha iyi anlamalarına yardımcı olursam görevimi yapmış olurum. Bu dernek başlangıcından beri afili hareketlere sahip. Ya zodiac’larla bir gemiye saldırıyorlar, ya köprüden sarkıyorlar, ya da birileri onları kovalıyor. Greenpeace üyeleri, hayatı sürekli olarak James Bond filmlerindeki karakterler gibi yaşıyorlar. Eğer mesele birilerini kurtarmaksa bu arkadaşların bir mafya dizisindeki kabadayıdan çok daha özenilecek yanları var.
1 milyar insan göç edecek

Erkut Ertürk (Greenpeace Türkiye Proje Lideri): Nuh’un Gemisi’nin yapılması, farklı ülkelerden Greenpeace üyeleriyle ortaklaşa yürüttüğümüz, küresel ısınmaya dikkat çekmeye yönelik bir proje. Küresel ısınma, tüm dünyanın başına gelecek bir felakettir. Ağrı Dağı eteğine bu gemiyi koyarak "Hepimiz aynı gemideyiz, küresel ısınma hepimizin sorunu" mesajını vermek istedik. Küresel ısınmanın sorumluları bireyler değil, yanlış politikalar uygulayan hükümetlerdir. Bu insanlar, küresel ısınmayı kendi gündemlerine almayarak, yaklaşan felaketi göz ardı ederek ve hatta önünü keserek dünyanın geleceğine büyük bir darbe vuruyorlar. Küresel ısınma yüzünden gelecekte doğal kaynaklar üzerinden savaşlar çıkacak ve 1 milyar insan göç edecek.

Hurriyet

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Web Tasarim | Zayiflama Epilasyon | Unecso
eXTReMe Tracker PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.091 Saniyede 18 Sorgu ile Oluşturuldu