Spor Kulübü Fanatikleri, Diziler, Sanatçilar, Oyuncular ve Ropörtajlar
Aralık 02, 2008 09:02 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: T?m Fanlar Tek Adreste

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Selma Güneri / Asiye  (Okunma Sayısı 474 defa)
« : Haziran 18, 2007 18:04 »
Real_Life
Admin
Ölümüne Fan

Rep Puany: 10009

Fanburada

webmaster@fanburada.com
Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 18, 2007 18:04 »

Selma Güneri

951'de İstanbul'da doğdu. Kandilli Kız Lisesi'nin orta kısmından sonra öğrenimini bıraktı. 1964'te Perde Dergisi'nin açtığı artist yarışmasında finalist seçildi. Aynı yıl Halit Refiğ'in yönettiği "İstanbul'un Kızları" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1966'da "Ben Öldükçe Yaşarım" ve "Son Kuşlar" filmlerindeki oyunlarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "en başarılı kadın oyuncu" seçildi.

1967'den sonra sinema oyunculuğunun yanı sıra ses sanatçılığına başladı. Ses sanatçısı Lütfi Güneri'nin kızı olan Selma Güneri sinema sanatçısı Yusuf Sezgin ile evlendi ve boşandı. Bu evliliğinden Umut Sezgin doğdu. Televizyon için çevrilen filmlerde de rol aldı.

Filmleri - Oyuncu (88 Film)
İki Yabancı      2007
Hepimiz Kardeşiz      2005
Nehir   Zehra   2005
Paydos      2004
Zümrüt   Bedia Karahan   2004
Kırık Ayna   Esme   2003
Dedem, Gofret ve Ben   Nezaket   2001
Herşey Oğlum İçin      1998
Hoşçakal İstanbul   Kıymet Hanım   1996
Mum Kokulu Kadınlar   Fatma   1996
Küçük Şeyler      1992
Elif Ana - Ayşe Kız      1987
Unutulmayanlar   Öğretmen   1981
Bir Kadının Penceresinden      1978
Görünmeyen Düşman   Selma   1978
Benim Altı Sevgilim   Melike   1977
Babanın Suçu      1976
Saffet Beni Affet   Kumru   1976
Hamza Dalar Osman Çalar      1976
Her Gönülde Bir Aslan Yatar   Şükran   1976
Tuzak      1976
Dayı      1974
Askerin Dönüşü   Kaçakçının Karısı   1974
Sahipsizler   Fatma   1974
Yayla Kızı      1974
Boşver Arkadaş   Alev   1974
Sev Dedi Gözlerim      1972
Gölgedeki Adam   Meral   1970
Talihsiz Baba      1970
Aşk Yarışı      1969
Gizli Emir      1969
Mazimdeki Kadın   Meral   1969
Acı İle Karışık   Müjgan   1969
Kadın Asla Unutmaz      1968
Maskeli Beşlerin Dönüşü   Mary   1968
Maskeli Beşler   Mary   1968
Yaşamak Haram Oldu      1968
Kanlı Nigar   Nadide   1968
İnsan İki Kere Yaşar      1968
Kezban   Lale   1968
Dördü De Seviyordu      1967
Aşkınla Divaneyim   Selma   1967
Ringo Gestapo'ya Karşı      1967
Evlat Uğruna      1967
Korkunç Yumruk      1967
Ağır Suç   Sevgi   1967
Ringo Kazım   Leyla   1967
Acı Tesadüf      1966
Kanlı Mezar      1966
Malkoçoğlu      1966
Çılgın Gençlik      1966
Affedilmeyen      1966
Günah Çocuğu      1966
Türkün Aşkı Başkadır      1966
Can Düşmanı      1966
İslamoğlu      1966
Kader Çıkmazı      1966
Kanlı Hıdrellez      1966
Nikahsızlar      1966
Korkusuz Adam      1966
Namus Kanla Yazılır   Filiz   1966
Akşam Güneşi   Nazan   1966
Korkunç Arzu   Nilgün   1966
Beyoğlu Esrarı   Selma   1966
Kasımpaşalı   Ufaklık   1965
Bitmeyen Yol      1965
Ben Öldükçe Yaşarım   Zeynep   1965
Cezmi Band 007.5      1965
Sevmek Seni      1965
Tehlikeli Adam   Selma   1965
Ağlayan Gözler      1965
Bitmeyen Korku      1965
Kanlı Meydan      1965
Son Kuşlar   Ayşe   1965
Yasak Sokaklar      1965
Başlık      1965
On Korkusuz Kadın      1965
Akrep Kuyruğu      1965
Gizli Emir      1965
Şekerli Misin Vay Vay      1965
Şoför Nebahat Bizde Kabahat      1965
Kasımpaşalı Recep   Ufaklık   1965
On Korkusuz Adam      1964
Beş Şeker Kız      1964
Sen Vur Ben Kırayım      1964
İstanbul'un Kızları      1964
Dullar Tercih Edilir      1964
Şu Kızların Elinden      1964

Ödülleri
3.Antalya Film Şenliği, 1966
En İyi Kadın Oyuncu    Son Kuşlar

« Yanıtla #1 : Haziran 18, 2007 18:11 »
Real_Life
Admin
Ölümüne Fan

Rep Puany: 10009

Fanburada

webmaster@fanburada.com
Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 18, 2007 18:11 »

'Sinemanın ne olduğunu Yılmaz Güney öğretti!

atv'nin sevilen dizisi 'İki Yabancı'da rol alan Türk Sineması'nın unutulmaz ismi Selma Güneri 'Ben oyunculuğun ne demek olduğunu Yılmaz Güney'le çalışırken öğrendim. O yaşasaydı, dünya sinemasının önemli isimleri arasında yer alacaktı" dedi '..

atv'nin sevilen dizilerinden 'İki Yabancı'da tabular ve gelenekler arasında sıkışmış bir ağa karısını canlandıran, Türk Sineması'nın unutulmaz oyuncusu Selma Güneri; geçtiğimiz günlerde düzenlenen Altın Koza Film Festivali'nde Bülent Kayabaş'la birlikte 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü. Ünlü oyuncu ile sinema- dizi sektörü ve oyunculuk üzerine konuştuk... Güneri, hayalini kurduğu dünyaya açılma isteğini nihayet gerçekleştireceği müjdesini verdi. "Çok yakında Robert de Niro'nun da rol aldığı bir filmde oynayacağım" diyen sanatçı, yıllar önce kaçırdığı fırsatı yeniden yakaladığını belirtiyor.

* Siz Türk Sineması'nın en büyük yıldızlarından birisiniz. Ancak hiçbir zaman Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın kadar popülariteniz olmadı. Neden?
Saydığınız değerli isimler benden önce sinemaya başlamıştı. Onlar birer stardı. Oysa ben star olmanın dışında farklı bir alan yaratmalıydım. Sadece 'iyi oyuncu olmak' gibi bir kaygı taşıyordum. Ülkemin içinde bulunduğu durum hakkında seyirciyi aydınlatıcı filmler çekmem gerektiğini hissettim. Sinemaya başladığımda sadece 14 yaşındaydım. Hem okuyor hem de film çekiyordum. İlk başrolüm olan 'Son Kuşlar' ile 15 yaşındayken 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü aldım. Bu rekoru henüz kıran olmadı.

YILMAZ GÜNEY'İ ANLAMADILAR
* Peki sizce Türk Sineması'nda bu çabalarınızın değeri bilindi mi?
Yılmaz Güney, Duygu Sağıroğlu, Cengiz Tacer, Bilge Olgaç, Erdoğan Tokatlı ve bunlar gibi 60'lı yıllarda salt sanat kaygısıyla film yapan şahsiyetlerle çalışmak benim için avantaj sağladı. Benim sinema kariyerimi sağlayan çalışmalardır bunlar. Fakat bir yandan da, o gün, toplumun belki de çoğunluğu bu filmleri izlemeye, takip etmeye hazır değildi. Çok az bir seyirci kitlesine ulaşabildik. Diğer taraftan Türk Sineması adeta bir tröst haline gelmiş gruplar tarafından yönetiliyordu. Salt gişe kaygısıyla biraz da seyirciyi oyalayan filmler üretmekteydiler. Bu yapımcılar bizim yaptığımız filmlere karşı da bir tavır içindeydiler. Aynı zamanda sansürden de nasibimizi aldık. Bu sistem içinde Yılmaz Güney gibi büyük bir sanatçının da değeri ve ne söylemek istediği çok fazla anlaşılmamıştır.

* Yılmaz Güney sinemaya bakışınızda ne gibi değişiklikler yarattı?
Ben oyunculuğun ne demek olduğunu Yılmaz Güney'le çalışırken öğrendim. Sinemanın nasıl bir sanat olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini o bana öğretti. Beni hem oyuncu olarak hem de şahsiyet olarak çok etkiledi. O yaşasaydı dünya sinemasının çok önemli oyuncuları arasında yerini alacaktı.

* Kendinizi ulaşmak istediğiniz noktada görüyor musunuz?
Ulaşmak istediğim nokta bu değil tabii. Onbeş yaşındayken hedeflerim çok büyüktü. Dünya sinemasında yer almalıydım. Duygu Sağıroğlu'nun yönettiği "Bitmeyen Yol" filmi Paris'te gösterilmişti. Bu filmi François Truffaut seyretmiş; "Bu oyuncuyla çalışmak istiyorum" demiş ve bana başrol teklif etmiş. Yeşilçam'dan bilgi almak istemişler ama adresim verilmemiş. Bu benim için büyük bir kayıp olmuştu. Fakat muhtemelen eylül- ekim gibi çekilecek olan bir sinema filminde Robert de Niro ile birlikte oynayacağız. Cüneyt Arkın ve Turan Özdemir gibi değerli oyuncular var kadroda. Oğlum Umut Sezgin de rol alacak.

* Biraz daha açar mısınız bunu?
Proje aşamasında olduğu için fazla bahsetmek istemiyorum. Ünlü ressam Fikret Mualla'nın hayat hikayesini anlatacak bu film. Amerika'da çalışmalar yapan Türk yönetmen Metin Coşkun'un imzasını taşıyacak. Ben Fikret Mualla'nın Paris'te yaşadığı yıllarda ona destek veren bir kadını canlandıracağım.

* Şu anda Türk Sinema sektörünü nasıl buluyorsunuz?
Sinemada ilginç bir hareketlenme başladı. Henüz sektör tamamiyle yerli yerine oturmuş değil. Bazı arkadaşlar bireysel atılımlarla paralarını, emeklerini ortaya koyup film yapıyor. Onları desteklemek gerekir. Fakat bugünün sineması maalesef popülist bir sinema. Birkaç film hariç, kayda değer bir çalışmaya rastlayamamanın üzüntüsü içindeyim.

* Son dönemde beğendiğiniz yönetmenler hangileri?
Ben bugünün yönetmenleri arasında Çağan Irmak, Ferzan Özpetek, Fatih Akın, Yüksel Aksu gibi yönetmenleri çok başarılı buluyorum.

* 70'lerde sinema krize girince sahneye çıktınız. Bunu para kazanmak için mi yaptınız, unutulmamak için mi?
Sahneye çıktım ve 28 yıl şarkı söyledim. Ben aslında star bir ailede doğdum. Babam bir dönemin önemli ses sanatçılarından Lütfü Güneri'dir. Dayım Ahmet Üstün, Ankara Radyosu'nun yetiştirdiği çok değerli büyük seslerindendir. Ağabeyim orkestra şefi ve şarkıcı Çetin İnantepe... Onlardan etkilendim. Müzik benim ikinci mesleğim oldu uzun yıllar... Ama şimdi sadece asıl mesleğim olan sinemayla ilgileniyorum.

* Estetik operasyon geçirdiniz mi? Estetik konusunda düşünceniz nedir?
Estetiğin e' sini geçirmedim. Ama görsel bir iş yapıyorum; sinema 'estetik sanatı'dır. Seyirciye ve kendime olan saygımdan dolayı bundan sonrasında bir bozulma bir yıpranma olursa estetik ameliyat olabilirim.

14 Yaşında yarışma ile gelen şöhret

Son Kuşlar filminde Güneri Ediz Hun'la birlikte.

Selma Güneri, Kandilli Kız Lisesi'nde yatılı okuduğu yıllarda bir akrabası Perde Dergisi'nin açtığı yarışmaya katılacaktır. Moral vermesi için Güneri'yi de yanına alır. Güneri, annesi ve akraba kızı birlikte giderler yarışma yerine. Perde dergisinin sahibi Lütfi Gökmen 14 yaşındaki Selma'nın da yarışmaya girmesini ister. Örgülü saçları, şoset çoraplarıyla öylesine sahneye çıkan Selma, yarışmada birinci olur. Ve sinemaya ilk adımı atar... 1966'da, henüz 15 yaşındayken, 3. Antalya Film Festivali'nde 'Son Kuşlar' ve 'Ben Öldükçe Yaşarım' filmleriyle en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Selma Güneri, 'On Korkusuz Kadın, Bitmeyen Yol, Nikahsızlar' gibi Türk Sineması'nın unutulmaz filmlerinde rol aldı.

Dizi sektörüne nasıl bakıyorsunuz? Çok emek verilerek yapılan diziler tutmayınca 3-5 bölümde kaldırılabiliyor...
Dizi sektörü çok vahşi bir düzen üzerine kurulmuş, çalışanları sömüren ve çok çabuk tüketen bir düzen bu. Reyting savaşları akıl almaz bir durumda. Korkunç bir rekabet var. Son derece yıpratıcı.

* 'İki Yabancı' dizisindeki rol arkadaşlarınız Keremcem ve Hatice Şendil hakkında ne düşünüyorsunuz?
Keremcem gerçekten istisna tavırlarıyla, beyefendiliğiyle seçkin bir insan. Bunun yanında oyunculuğunu sürekli geliştirmeye çalışan, çok profesyonel ve disiplinli biri. Hatice'yi ilk gördüğümde "İşte bu benim kızım" dedim. Hatice yetenekli bir oyuncu adayı ve sinemamız için çok gerekli bir yüz.

Sabah
18-06-2007

Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Web Tasarim | Zayiflama Epilasyon | Unecso
eXTReMe Tracker PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.15 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu